خلاقیت در کودکان

به خاطر تقاضای یکی از دوستان عزیز این مقاله رو در این وبلاگ قرار دادم . امیدوارم براتون مفید باشه .

 

تصویر مقاله خلاقیت در کودکان

خلاقیت قابلیتی است که در همگان وجود دارد اما نیازمند پرورش و تقویت می‌باشد تا به سر حدشکوفایی برسد. فرد خلاق کسی است که از ذهنی جستجوگر و آفریننده برخوردار باشد. خلاقیت عبارت است از « توانایی دیدن چیزها به شیوه های جدید شکستن مرزها و فراتر رفتن از چارچوب ها، فکر کردن به شیوه ای متفاوت، ابداع چیزهای جدید، استفاده از چیز های نا مربوط و تبدیل آن به شکل های جدید.» می توان نتیجه گرفت که خلاقیت برآیند فرآیندهای دهنی و شخصیتی فرد بوده و به تولیدات و آثاری منجر می شود که نو و بدیع بوده، خاصیتی متکامل داشته و با واقعیتها، منطبق بوده و در غایت به سود جامعه بشری هستند.
خانواده یکی از عوامل بسیار مهم در رشد و پرورش خلاقیت کودکان محسوب می گردد که نقش مهمی در شکوفایی خلاقیت های کودکان دارد. از آنجا که کودک حساسترین مراحل رشد خلاقیت را در محیط خانه سپری می‌کند، محیط مناسب خانوادگی، شیوه و نگرش‌های صحیح فرزندپروری در رشد و شکوفایی خلاقیت سهم مهمی ایفا می‌کند. « کلیگان » ( ۱۹۷۱ ) معتقد است برای ظهور خلاقیت راههای زیادی در شیوه‌های فرزندپروری وجود دارد که می‌تواند باعث ظهور یا محو خلاقیت شود. نحوه تربیت و استفاده از شیوه‌های دموکراتیک یا مستبدانه، اعمال نحوه انضباط و شیوه ابراز محبت هر کدام به نوعی در پرورش یا سرکوب خلاقیت کودکان مؤثر است. اساساً پرورش عنصر انگیزشی خلاقیت باید در بستر خانواده صورت گیرد، زیرا مستعدترین محیط برای شکل دهی آن محیط کلامی و نظام تربیتی و رفتاری خانواده است. کودک و نوجوان اوقات زیادی را در خانواده سپری می¬کنند، بنابراین این طبیعی است که بیشترین تاثیر را نیز از آن بپذیرند. بیان این نکته از آن روست که بگوییم هر چند می توان در محیطی غیر از خانواده (آموزشگاه یا جایی دیگر) به تقویت عناصر انگیزشی خلاقیت مبادرت ورزید، اما تاثیر این عوامل به اندازه و اهمیت عامل نخستین نیست. پس بهتر است که هدایت¬ها و روش¬های اتخاذ شده محیط دوم یعنی «محیط یادگیری» به محیط نخستین یعنی خانواده نیز انتقال یابد و در آنجا هم مورد تمرین و تقویت قرار گیرد؛ این انتقال زمینه¬های تثبیت و تحکیم انگیزش خلاقه را بیش از پیش فراهم آورد.

بیشتر بخوانید  دانلود متن کامل کتاب راز موفقیت نوشته آنتونی رابینز

در واقع والدین از طریق درگیر شدن در فعالیتهای خلاق کودک در رشد خلاقیت او سهیم هستند. خانواده ها باید فرصتهای لازم را برای سؤال کردن، کنجکاوی و کشف محیط به کودکان بدهند و هرگز آنان را تنبیه و تهدید نکنند. زمینه رشد خلاقیت در خانه زمانی فراهم می شود که به کودکانتان آزادی زیادی بدهید و به آنها به عنوان یک فرد احترام بگذارید، از نظر عاطفی در حد اعتدال به آنها نزدیک شوید و بر روی ارزشهای اخلاقی و نه قوانین خاص تأکید نمایید. محیط خانه را به صورتی درآورید که در آن فعالیت، بازی و خنده به مقدار زیادی وجود داشته باشد. شما و کودکانتان سعی نمائید کارها را به روش های جدید و جالب انجام دهید. با تشویق و تأیید رفتار کودک و فراهم آوردن زمینه های مساعد و تدارک بازیهای دلخواه او، قدرت تخیل و خلاقیت کودک را تقویت کنید. خیالپردازیهای کودکان را سرزنش نکنید زیرا خلاقیت او را محدود می سازید.

تحقیقات نشان می دهد که والدین کودکان خلاق در رفتار خود هماهنگی بیشتری نشان می دهند، کودکان خود را آنگونه که هستند قبول دارند و آنها را به کنجکاوی درباره اشیاء و امور تشویق می کنند و کودکان خود را در انتخاب موضوعات مورد علاقه آزاد می گذارند و کارها و برنامه های آنان را تحت نظر دارند و پی گیری می کنند. شایسته است والدین تا آنجا که امکان دارد کودکان خود را مستقل بار آورده و در ایجاد اعتماد به نفس، آنان را یاری کنند و دستاوردهای آنان را با آغوش باز پذیرا شوند و هنگام شکست، به جای سرزنش، راهنما و راهگشای مشکلات کودکان خود باشند، تا کودکان بتوانند ضمن احساس ارزشمندی در انجام کارها، راه حل ها و عقاید غیر معمول و دور از ذهن را نیز بیازمایند، چراکه چنین کارهایی پایه و مایه اصلی خلاقیت است.
اغلب اوقات اگر کمی وقت و حوصله کنیم متوجه وجود خلاقیت در بچه ها می شویم . بهترین زمان برای اطلاع از خلاقیت کودکان ، تماشای آنها به هنگام بازی است. خلاقیت عامل مهم بازی است. کودک را در حالی که آزادانه و فارغ البال با مواد و اسباب بازیهایش سرگرم بازی است تماشا کنید. کودکان خلاق اغلب برای هر یک از وسایل بازی خود موارد استفاده متفاوتی پیدا می کنند و قبل از اینکه از وسیله ای به سراغ وسیله دیگر بروند از آن به انواع مختلف استفاده می نمایند. کودک خلاق اغلب از منابع خود به انواع و اشکال مختلف و گاه حیرت انگیز استفاده می کند.ممکن است یک جعبه خالی برای کودک خلاق ارزشی به مراتب بیش از بهترین و پیچیده ترین اسباب بازیها داشته باشد. کودکان خلاق می توانند با توجه به موقعیت و مکان خاص بازی را تغییر دهند، بازیهای جدید ابداع کنند، مقررات خاصی وضع کنند، رهبری بازی را در دست گرفته و با سازمان بندی منسجم په به صورت فردی و چه به صورت گروهی بازی کنند. بازی این گونه افراد از تنوع و گوناگونی آکنده بوده و می توانند با توجه به علایق خود و بازی کنان هدفهای بازی را اعمال کنند. در مقابل کودکانی که از خلاقیت بی بهره بوده و یا خلاقیت کمی دارند در بازی ها نقش پیرو را به عهده گرفته، خود را ملزم به رعایت کامل مقررات بازی می دانند، تخطی از قوانین را جایز نشمرده و بازی را بیشتر به عنوان وظیفه و کار تلقی می کنند تا وسیله ای برای رشد، بنابراین سهم آنها از لذت بازی کمتر از کودکان خلاق است.

بیشتر بخوانید  درس دوم خلاقیت . پنج + یک اصل در ایجاد خلاقیت؟

ویژگیهای کودکان خلاق:

  1. کودکان خلاق اغلب با آب و تاب حرف می زنند. ذکر جزییات یک ماجرا و به تفضیل سخن گفتن می تواند نشانه قدرت خیال و تصور زیاد باشد.
  2. دقت و توجه شدید در گوش دادن، مشاهده کردن یا انجام دادن کاری دارند.
  3. شور و نشاط و مشغولیتهای شدید جسمانی دارند.
  4. در صحبتهای خود از قیاس استفاده می کنند.
  5. عادت به وارسی منابع مختلف دارند.
  6. با دقت به اشیا و پیرامون خود می نگرند.
  7. اشتیاق به صحبت کردن درباره کشفیات با دیگران دارند.
  8. توانایی ابداع بازیهای جدید و تغییر در بازیها دارند.
  9. کنجکاوی زیادی برای سردرآوردن از امور دارند.
  10. در گفتار خود جسارت زیادی دارند.
  11. سئوالات عجیبی طرح می نمایند.

انگیزه و خلاقیت کودک در محیط خانواده زمانی از بین می رود که :

  1. تاکید بیش از حد والدین بر هوش و حافظه کودک
  2. ایجاد رقابت میان کودکان
  3. تاکید افراطی بر جنسیت کودک
  4. قرار دادن قوانین خشک و دست و پا گیر در منزل
  5. عدم آشنایی والدین با مفهوم واقعی خلاقیت
  6. انتقاد مکرر از رفتارهای کودک
  7. بیهوده شمردن تخیلات کودک
  8. عدم شناسایی علائق درونی کودک
  9. عدم وجود حس شوخ طبعی در محیط منزل
  10. تحمیل نقش بزرگسال به کودک

برای افزایش خلاقیت کودکان باید:

  1. هرگز کودک را تحقیر نکنیم. کودکی که احساس حقارت کند هرگز دست به خلاقیّت نمی‌زند.
  2. محیطی مناسب برای انجام کارهای خلاق آنها فراهم نمایید.
  3. امکانات و وسایلی در اختیار آنها قرار دهید تا به کمک آنها خلاقیت های خود را ابراز نمایند. به عنوان مثال وسایل موسیقی، نقاشی و طراحی و
  4. کارهای خلاق کودکان را تشویق کنید و آنها را در معرض نمایش قرار داده و از ارزیابی بیش از حد آنان خودداری کنید.
  5. به عنوان بزرگسال، خود به انجام کارهای خلاق بپردازید و اجازه دهید کودکان شما شاهد کارهای خلاق تان باشند.
  6. به شیوه های آموزشی در خانواده خود توجه داشته باشید.
  7. برای کارهای خلاق دیگران ارزش قائل شوید.
  8. از تأکید بر تصورات قالبی در خصوص جنسیت کودکان شدیداً خودداری نمایید. ( به عنوان مثال دختر ماشین بازی نمی کند، پسر عروسک بازی نمی کند یا پسر گریه نمی کند.
  9. امکان شرکت در فعالیت ها و کلاسهای ویژه را برای آنان فراهم نمایید.
  10. اگر مشکلات یا گرفتاریهای در خانواده وجود دارد از آن مشکلات به شیوه مثبتی استفاده کنید و با تشویق به کودک خود اجازه ابرازاحساسات و اظهار نظر بدهید.
  11. توجه داشته باشید که استعداد فقط سهم کوچکی از خلاقیت است و تمرین و نظم بخشیدن به آن از اهمیت بیشتری بر خوردار است.
  12. اجازه بدهید کودک خودش باشد حتی اگر رفتارهای عجیب از او سر بزند و سعی کنید در حضور جمع کودک خود را خلاق معرفی نکنید؛ در غیر این صورت اطرافیان انتظارات بیش از حدی از کودک شما خواهند داشت.
  13. با کودک خود شوخ طبع و مهربان باشید.
بیشتر بخوانید  درس اول خلاقيت ( شكستن ديوار ذهن )

منابع:
۱٫
برات، نگین. ( ۱۳۸۲، ۲۹ مهر ). خلاقیت و یادگیری در کودکان. همشهری، ص ۱۹.
۲٫
پیرخائفی، علیرضا. ( ۱۳۸۲). خلاقیت و هوش ( مبانی نظری و پژوهشی ). تهران: انتشارات مهربرنا.
۳٫
سلیمانی، افشین. ( ۱۳۸۱ ). کلاس خلاقیت. تهران: انتشارات انجمن اولیا و مربیان.
۴٫
گریوز، گارگیلو، اسلادر. ( ۱۳۷۹ ). خلاقیت (شناخت ویژگی های کودکان و برخورد مناسب با آنها )( ترجمه مهدی قراچه داغی ). تهران: پیک بهار.
۵٫
مهجور، رضاسیامک. ( ۱۳۸۳ ). روان شناسی بازی. تهران: انتشارات ساسان.


منبع : مقاله خلاقیت در کودکان نویسنده : سمیرا اسلامیه ( feslamieh@hotmail.com ) —برگرفته از سایت www.samiraeslamieh.blogfa.com

5 دیدگاه در “خلاقیت در کودکان”

  1. خيلي ممنون .
    خيلي مفيد بود . مخصوصا سايت منبع كه مطالب مفيدي در مورد كودكان داره .
    اگه ميدونستم اينقدر زود نتيجه ميگيرم زودتر اومده بودم اينجا .

  2. خواهش میکنم . من فقط تبلیغ کننده سایت منبع هستم . میتونید از اون سایت دیدن کنید و مطالب جذابی در مورد کودکان بدست آورید .

  3. سلام.من خلاقيت رو سرچ كردم به وبلاگ شما برخوردم.مقاله جالبي بود .پسر من 3 سال و 10 ماه داره.پسر با هوشي است دوست دارم خلاق باشه .اگه در زمينه كودكان باز هم اطلاعاتي داريد لطفا بنويسيد.ممنون.بازهم سر ميزنم

  4. سلام از اینکه در وبلاگتان مطالبی در رابطه با پرورش کودکانی با شخصیت سالم وبا هوش و مسایلی دیگر با این محوریت می نویسید بسیار ممنونم به نظر بنده توجه به این مسایل ،مهمترین چیزهاست خواستم اگربرایتان امکان دارد به شما وسایر خوانندگان فهیم تان اطلاع بدهم بنده سایتی فروشگاهی به نام topping.ir دارم که نرم افزارهای اموزشی جهت افزایش هوش و پرورش خلاقیت کودکان دارد اگر افتخار بازدید بدهید ممنون. رحیمی بشر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *